PROTEZ NEDİR?
Ağızda çeşitli nedenlerle estetik bozuklukların veya kaybedilmiş olan dişlerin yerine konan, kişilerin estetik ve fonksiyonel olarak ihtiyaçlarını gideren tüm yapay oluşumlar protezdir.(takma diş).
Genel olarak diş kayıpları, diş ve diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda oluşabilmektedir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişlerin yerine, fonksiyonel ve estetik olarak sağlıklı dişlerle aynı görevi görecek protezler yapılmalıdır.
Protez uygulamalarındaki amaç nedir?
Protez uygulamalarındaki amaç kişinin yüzü ile uyumlu, doğala en yakın çiğneme ve konuşma işlevini yerine getirebilecek yapay dişler yapmaktır.
Protez Çeşitleri Nelerdir?
Merkezimizde sabit ve hareketli protezler dışarıdan hizmet alımı ile özel diş protez laboratuarından sağlanmaktadır.
Sabit Protez: Hastanın çıkaramadığı kron-köprü gibi yapıştırma protezlerdir.
Hareketli Protezler: Hastanın istediği zaman takıp çıkartabildiği protezlerdir.
a. Total Protezler: Tüm dișlerin eksik olduğu ağızlara uygulanır.
b. Parsiyel Protezler: Kısmen dișsiz ağızlara uygulanır. Dișler üzerine gelen tırnaklar ve kancalarla tutuculuk sağlanır.
Porselen kaplama kimlere yapılabilir?
1-) Herhangi bir nedenden dolayı dişini ya da dişlerini kaybetmiş,
2-) Kırık, renklenmiş ya da şekli değişmiş dişlere sahip,
3-) Ortodonti tedavisi görmek istemeyen,
4-) 18 yaşından büyük herkese porselen kaplama yapılabilir.
Metal destekli porselen kaplamalar nedir?
Metal destekli porselen kaplamalar adından da anlaşılabileceği gibi, yapım aşamasında porselenin altına metal alaşım konularak yapılırlar. Diş dokusuna uygun, gerekli dayanıklılığa sahip Krom-Kobalt kullanılarak yapılan metal destekli kaplamalarda, metal üzerine yerleştirilen porselen altında bulunan metalden etkilenir. Alt yapıdaki metal, ışığı geçirmediği için mat bir görünüm ve diş eti hizasında da koyu renkte bir hat oluşturur. Bu nedenle metal destekli kaplamalar özellikle ön bölgedeki dişlerde estetik açıdan tavsiye edilmez.
Protez bakımları düzenli olarak yapılmazsa,
- Ağız kokusu
- Diş eti rahatsızlıkları
- Çürük
- Protez üzerinde leke
- Ağızda enfeksiyon gibi bir çok rahatsızlıkla karşılanabilir.
SABİT PROTEZLERİN BAKIMI
Ağız bakımı: Protez hangi materyalden yapılırsa yapılsın, ağzınızda yabancı bir maddedir. Kron ve köprünün yanındaki dişlerinizi ve çevresindeki diş etlerinin sağlığını korumak amacıyla ağız bakımına özen göstermeli. Kötü ağız bakımı sonucunda, diş etlerinde sorunlar ve yan dişlerde çürükler oluşabilir. Ağız bakımı; normal diş fırçalamasının günde en az üç defa yapılması, ara yüz fırçalarıyla diş aralarının ve köprüde eksik olan dişlerin altlarının (köprü gövdesinin dokuya bakan alt tarafı) iyi temizlenmesi şeklinde yapılmalıdır. Ayrıca, yine dişler arası bölgeler ve köprü gövdesinin altında, diş ipliği kullanmanız gerekmektedir. Porselen kron ve köprünüzü diş macunu kullanmadan bile fırçalayabilirsiniz. Fırçalamanın yavaşça diş etlerinden dişlere doğru yapılması önemlidir.
HAREKETLİ PROTEZLERİN BAKIMI
Yemeklerden sonra, protezinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın. Belli öğünlerden sonra, özellikle yatmadan önce, düzenli olarak protezinizi fırçalamalısınız.
Bu işlem plak ve leke oluşumunu önler. Fırçalama işleminde su ve çeşitli diş macunları veya protez bakım ürünleri kullanılır. Aşındırıcı tozlar kullanılmayın. Protezin tüm yüzeylerini temizlemeye özen gösterin. Zaman zaman protezinizi, özel protez sıvılarında bekletebilirsiniz.
Kimyasal maddeye maruz kalan protezinizi yıkadıktan sonra kullanmanız gerekir. Protezi temiz tutmanın en etkin yolu, günlük fırçalama ile birlikte haftada bir kaç kez de kimyasal sıvılarda bekletmektir.